Aktiviteter‎ > ‎Nyheder‎ > ‎

Svæveflyvning i Sydafrika

indsendt 3. okt. 2012 14.24 af Bjarne Engelstock   [ opdateret 6. jan. 2013 04.14 ]
To af klubbens erfarne piloter - Ole Andersen og Thorkild Krog - har planlagt en tur til Sydafrika, hvor de vil opleve svæveflyvningens glæder. Ole Andersen bidrager her med baggrunden og forventningerne til turen. Og hvem véd - måske kommer der senere en længere beretning om de spændende oplevelser i Sydafrika.
 
Forhistorien er den, at Niels Sundberg – ejer af Sunair of Scandinavia – til sin store flyflåde også købte en Vampire Mk II – magen til 9407. Og så skulle han jo omskoles. Det blev så min opgave at sørge for det, og det skete ved, at en anden UL-instruktør, der boede nærmere Arnborg end jeg, tog sig af type- og rettighedsomskolingen, medens jeg som kontrollant tog Niels op til prøve, som han naturligvis bestod med glans.

 

”Hvad skal du have for det” – spurgte Niels, og svaret var naturligvis, at vi svæveflyvere ikke tager betaling hos hinanden, men hjælper hvor vi kan. Dette udløste spørgsmålet fra Niels Sundberg, om jeg nogensinde havde været i Sydafrika. Det kunne jeg på det bestemteste benægte, hvorefter Niels kunne oplyse, at han havde – så vidt jeg husker – fem huse dernede, og jeg kunne da låne et af disse, hvis jeg kunne tænke mig en tur til Sydafrika. Og så sagde han nebenbei, at han også havde sin ASH-25 stående dernede, og den kunne jeg også låne. Så var der egentlig kun tilbage at købe en flybillet til Sydafrika samt finde en makker at dele dette højtydende tosædede svævefly med. Og hvad er så mere naturligt end at spørge sin flyvemakker – Thorkild – som straks svarede bekræftende. Nå ja – og så ville Hanne og Dorte jo også med.

 

Derfor var Thorkild og jeg på Arnborg for at blive omskolet til apparatet forleden fredag. Og det er da godt nok et glidetal, der vil noget. 
 
Vingefanget er på 27,5 meter og glidetallet ”well above 60” – lige som alderen. Både Thorkild og jeg havde faktisk haft lejlighed til at flyve et næsten tilsvarende fly i Østrig, hvor vi havde gaflet os ind som 2. piloter på Klaus Hollands ASH-25. Vi oplevede begge at flyve ture på mere end 700 km dernede, men rigtigt omskolet blev vi ikke. Det blev vi så i fredags. Var det fedt? Det kan I tro, at det var.

 
  
  
  
 
Baggrunden for Niels Sundbergs engagement i Sydafrika er omskoling af piloter i flere sydafrikanske flyselskaber, som opererer de fly, som Sunair er forhandler af – bl.a. Dornier-flyene fra Tyskland. 

Så nu er vi klar og håber på, at de sidste detaljer falder på plads – og ikke mindst – at vejret er godt, når vi skal derned. 

Venlig hilsen
Ole