Termik og udelanding

Termikken dannes, når solen i dagens løb opvarmer jorden og den luft, der ligger over jordoverfladen. På et tidspunkt vil den opvarmede luft begynde at stige opad, da den er lettere end den omkringliggende kølige luft.

Kunsten er så at få svæveflyet til at stige med termikken så højt op som muligt, for at svæveflyet under stadigt højdetab kan flyve hen til den næste "boble", som termikken kaldes i svæveflyvermunde.

Når man stiger i termikken, foregår det ved at cirkle rundt inde i boblen. Denne cirklen bliver man ved med, til man er i den øverste del af termikken. Ved at stige op i en boble, glide videre til næste, stige op igen o.s.v. kan en dreven svæveflyvepilot tilbagelægge mange hundrede kilometer i løbet af en dag.

Udelanding

Problemet med termik er at det kan være svært at find og at det hele tiden flytter sig. Gamle bobler falder sammen og ny opstår.

Måske er man uheldig og kan ikke at finde den næste boble. Eller termikken bliver for svag til at holde flyet oppe.

Til sidst komme man så langt ned, at man bliver nødt til at tage beslutningen om at lande på en mark.

Efter sikker landing ringer man hjem til klubben, hvor venlige sjæle, kommer med bil og trailer. Flyet pakkes sammen og transporteres hjem i klubben.